دسته‌بندی نشده

انواع کانال های داکت اسپلیت

قطعا مهم‌ترین موضوع در خصوص سیستم های داکت اسپلیت، پس از نوع و برند سیستم، موضوع کانال‌کشی برای انتقال هوای مطبوع به تمامی نقاط مدنظر مصرف‌کننده است. نوع کانال به کار رفته و نحوه اجرای کانال کشی داکت اسپلیت، یکی از نکات مهم اجرایی است که هرگونه تغییر در آن، سبب تغییر در سطح کارایی و راندمان سیستم داکت اسپلیت خواهد شد.

نحوه صحیح اجرای کانال کشی داکت اسپلیت

کانال کشی در مراحل نصب داکت اسپلیت باید به گونه‌ای انجام شود تا کمترین هدررفت انرژی را در انتقال سرمایش و یا گرمایش داشته باشد تا با بالاترین بازدهی دمای محیط مدنظر را به حد مطلوب برساند. البته این امر زمانی میسر می‌شود که هنگام اجرای کانال کشی داکت اسپلیت تکنسین ها با دقت و توجه بالا و طبق اصول و استانداردهای به روز مراحل کانال کشی را پیش ببرند. این موضوع را هم باید به خاطر داشت که با توجه به انواع کانال داکت اسپلیت، نوع کارگذاری و اجرای هر یک از آنها متفاوت خواهد بود، اگرچه محاسبات دقیق ابعاد انواع کانال داکت اسپلیت نیز در اجرای اصولی و خوب کانال‌ها توسط تکنسین ها تاثیر به سزایی دارد.

در کانال کشی داکت اسپلیت به موارد زیر توجه کنید:

  • استفاده از کانال مناسب از نظر جنس و اندازه
  • محاسبه میزان تولید و اتلاف حرارت
  • استفاده نکردن از کانال های خمیده در مسیرهای طولانی

محاسبه ابعاد کانال داکت اسپلیت

محاسبات مورد نیاز در خصوص ابعاد کانال داکت اسپلیت برای هر یک از انواع کانال داکت اسپلیت متفاوت است، اما موارد دیگری مانند ابعاد و قطر کانال، میزان پیچیدگی مسیر، بزرگی فضای مورد نظر و … نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. البته اجرای کانال کشی داکت اسپلیت باید متناسب با جریان هوادهی یا همان ظرفیت دستگاه هواساز باشد. باید خاطر نشان کرد مهندسین هنگام انجام محاسبات ابعاد کانال، قطر کانال را برحسب اینچ و میزان هوادهی پنل داخلی را بر حسب فوت مکعب بر دقیقه یا CFM در نظر می گیرند.

انواع کانال داکت اسپلیت

معمولا کانال کشی داکت اسپلیت با 4 جنس گالوانیزه، اسپیرال، فلکسیبل و پلی اورتان انجام می‌شود که هر کدام از این کانال‌ها مزایا و معایب خود را دارند و البته با توجه به ساختمانی که نیاز به اجرای کانال کشی دارد، توسط تکنسین ها و متخصصین مورد استفاده قرار می گیرند. مورد دومی که در انتخاب نوع کانال کشی داکت اسپلیت بیشترین تاثیر را دارد، قیمت تمام شده اجرای این کانال‌ها برای سازندگان است. این چهار نوع کانال خود به گروه های بیشتری تقسیم می شوند که این تقسیم بندی ها معمولا بر اساس شکل ظاهری و یا عایق استفاده شده بر روی آنها انجام می‌شود.

کانال گالوانیزه:

کانال گالوانیزه از قدیمی ترین نوع کانال کشی ها محسوب می‌شود اما همچنان در ساختمان های امروزی یکی از پرکاربردترین کانال های مورد استفاده در کانال کشی داکت اسپلیت به حساب می‌آید. این نوع کانال ها در دو مدل چهار گوش و دوار تولید می شود. کانال گالوانیزه به علت سهولت در اجرا و هزینه پایین به شدت مورد استقبال کارفرمایان قرار گرفته است، البته نوع عایق به کار رفته بر روی سطح آن نیز در هزینه  کانال گالوانیزه تاثیرگذار خواهد بود، بهترین نوع عایق برای این نوع کانال، عایق الاستومری است که هزینه این نوع کانال کشی داکت اسپلیت را به شدت بالا می‌برد، از همین رو برخی از تکنسین ها با توجه به درخواست کارفرمایان برای کاهش هزینه های کانال کشی داکت اسپلیت به جای عایق الاستومری از پلی اتیلن برای عایق کردن کانال گالوانیزه  استفاده می کنند که به مرور زمان دچار فرسودگی شده و دیگر کارایی لازم را نخواهد داشت که در نتیجه موجب کاهش چشمگیر بازدهی داکت اسپلیت خواهد شد.

کانال اسپیرال:

کانال اسپیرال از ورقه های گالوانیزه که به صورت دوار و مارپیچ در هم تنیده شده‌اند، تشکیل شده و ضخامت ورق های مورد استفاده در ساخت این کانال ها هم به قطر استوانه کانال اسپیرال بستگی دارد. شکل زیبا و مدرن کانال اسپیرال باعث شده از این نوع کانال ها به صورت روکار و یا اصطلاحا اکسپوز در ساختمان هایی با کاربری های متفاوت مانند مراکز خرید، فودکورت ها، کافی شاپ، پاساژ و یا حتی منازل مسکونی استفاده شود. با توجه به اینکه کانال اسپیرال به صورت گرد طراحی شده است و ورودی پنل هواساز چهارگوش است بنابراین برای اجرای کانال اسپیرال در ابتدا باید از یک مقطع تبدیل چهارگوش به گرد استفاده کنیم تا بتوانیم هوای مطبوع را به نقاط مختلف فضای مدنظرمان انتقال دهیم.

 

کانال فلکسیبل:

یکی از بهترین انواع کانال داکت اسپلیت، کانال فلکسیبل است. این کانال از یک روکش آلومینیومی در خارج و یک فنر مارپیچی و سپس یک لایه آلومینیومی دیگر در داخل تشکیل شده است. اجرای کانال فلکسیبل با توجه به انعطاف پذیری بالای آن به راحتی و با سرعت بالایی انجام می شود. همچنین کانال فلکسیبل در فضاهایی که نیاز به کانال کشی پر پیچ و خم است و استفاده از کانال گالوانیزه و پلی اورتان امکان پذیر نیست، بهترین گزینه محسوب می شود. برای عایق کاری این نوع کانال ها از مواد متفاوتی مانند پلی اتیلن، پشم شیشه، الاستومری و … استفاده می کنند که مانند دیگر کانال های داکت اسپلیت، عایق الاستومری بهترین گزینه برای بالا بردن راندمان کاری دستگاه خواهد بود.

خیلی از کارفرمایان و سازندگان با توجه به شکل ظاهری کانال فلکسیبل بر این باورند که این نوع کانال ها از دوام و استقامت بالایی برخوردار نیستند و از همین رو به سختی تن به استفاده از آنها می دهند در صورتی که اگر این کانال ها توسط تکنسین های ماهر و به صورت اصولی و استاندارد انجام شوند و همچنین از عایق الاستومری برای عایق کاری این کانال ها استفاده شده باشد، طول عمر مفید بالایی خواهند داشت. از دیگر  مزایای کانال فلکسیبل می‌توان به حمل و نصب آسان و سریع، قیمت پایین نسبت به دیگر انواع کانال داکت اسپلیت، بهترین گزینه در فضاهای پر پیچ و خم، کمترین انتقال صدا، کمترین افت فشار و … اشاره کرد.

کانال پلی اورتان (از پیش عایق):

کانال پلی اورتان که به کانال از پیش عایق نیز معروف است به صورت ورقه ای ساخته می شوند و بسیار سبک بوده و نصب آن هم نسبت به کانال گالوانیزه با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد. لایه داخلی کانال پلی اورتان توسط یک نوع فوم سرد تزریقی و یک لایه روکش آلومینیومی در داخل و خارج شکیل شده است که این ترکیب باعث شده تا هدر رفت سرمایش و یا گرمایش نسبت به کانال گالوانیزه به شدت کاهش یابد، در حالی که قیمت تمام شده کانال پلی اورتان نسبت به کانال گالوانیزه پایین تر است. یکی از معایب کانال پلی اورتان این است که به مرور زمان لایه داخلی و خارجی آن پوسته پوسته می شود و در اثر جریان هوا به خارج از کانال پرتاب می شود، اما این اتفاق معمولا بعد از چندین سال رخ می دهد و به نوع مواد استفاده شده در حین اجرای این کانال ها نیز بستگی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *